EKSKLUZĪVĀS DELIKATESES – AUSTERES

Pasaules garša, zivju produkcijas nemainīgais svaigums un kvalitāte – tā raksturo STOCKMANN DELIKATESS pārtikas sortimentu. Austeru eksperta Renāra Purmaļa ieteiktās un piegādātās premium klases austeres Ostra Regal un Ostra Regal Gold ir delikatešu nodaļas lepnums. Pašas ekskluzīvākās, gaļīgākās un skaistākais austeres ir uzaugušas Īrijā un atgriezušās Francijā, lai no katras vietas paņemtu labākās garšas īpašības. La Famille Boutrais ģimenes austeru fermā Francijā 4 gadu laikā tās tiek īpaši lutinātas un līdz mums nonāktu pašas labākās no labākajām.

Lai arī austerēs ir maz kaloriju, tās ir bagātas ar uzturvielām, ieskaitot olbaltumvielas, veselīgos taukus, vitamīnus un minerālvielas – cinku, kalciju, dzelzi, magniju, jodu, fosforu, kā arī omega 3 taukskābes.

Austeru garša ir atkarīga no vides, kurā tās audzē. Katrai austerei ir atšķirīgas garšu nianses – viena ir saldāka, cita sāļāka, tām ir raksturīgas arī dažādas pēcgaršas, piemēram, riekstaina, sviestaina, pikanta, rūgtena.

Ēdot austeri, ieteicams pie tās izvēlēties atbilstošu dzērienu, no kuriem populārākais ir baltvīns vai šampanietis.

 

Lai atvērtu austeres, ir nepieciešams metāla cimds, cimds ar gumijas pārklājumu, vai pietiks vienkārši ar dvielīti. Austere ir jātur ar dziļo čaumalu uz leju un spicais gals ir vērsts pret sevi. Turot austeri stingri rokās, ar vieglām kustībām ar austeru nazi nedaudz paurbina vietā, kur augšējā čaumala satiekas ar apakšējo. Kad nazis ir iedabūts iekšā, pārgriež muskuli un čaumalas atlauž ar rokām. Austeri atgriež no apakšējās čaumalas un liek uz ledus, ja gaida viesus, vai arī tūlīt ļaujas garšas mirklim.

 

AR KO BAUDĪT AUSTERES?

Vai austeres jābauda ar mērci? Īsteni austeru cienītāji iesaka tās ēst bez mērces vai citrona. Tomēr tas ir gaumes jautājums. Pirms austeres ēšanas tai var uzpilināt nedaudz citrona sulas, Tobasco mērces vai kādas citas sagatavotas mērces. Stockmann Delikatess piedāvā savu klasikās Mignonette mērces variāciju ar smalki sakapātiem sīpoliem.

Klasikās austeru mērces:

Mignonette: sarkanais etiķis, smalki sagriezts šalotes sīpols, rupji malti pipari
Asiņainā Marija: tomātu sula, tabasko mērce, mārrutki, maltas dilles, plānās šķēlēs sagriezta selerija
Citrona Sriracha: citrona sulas, Sriracha mērce, 1 medus.
Sald- skābā Habanero: rīsu etiķis, brūnais cukurs, tējkarotes Habanero, sāls.
Ingver- ķiploku mērce: rīsu etiķis, sasmalcināts sīpols, rīvēts ingvers, rīvēts ķiploks.

Austeres ir dažādu vitamīnu avots, jo to sastāvā ir cinks, kalcijs, magnijs, dzelzs, A, B, C un D vitamīni. Austerēs atrodamās vielas palīdz uzlabot redzi, novērst dažādu nieru slimību rašanos un nostiprināt imūnsistēmu.

Austeru eksperta Renāra Purmaļa recepte

Buržuā austere

Svaigu austeri atver, atdala no apakšējās čaumalas un uzliek uz ledus.

Pa virsu liek nedaudz treknu skābo krējumu, zaļumu eļļu, kas ir no sablenderētiem zaļumiem, notecināta no atlikušajiem biezumiem un nedaudz uzlieta.

Virsū ir uzlikti foreļu vai lašu ikri.

Dekorē ar dīkstiem.

Austeres sāļums un liesā gaļa ļoti labi sader ar skābā krējuma skābumu un eļļas treknumu, kas tādā veidā kompensē jūras produkta liesumu.

Ikru tekstūras burvīgais kraukšķīgums kopā ar austerēm rada brīnišķīgu garšas buķeti. 

 

Meklējiet dažādus austeru veidus STOCKMANN DELIKATESS:

Austere Creuse SENTINELLE No.3 (66-85g) Francija/Īrija, gb 2.30

Austeres Sentinella gandrīz 3 gadus tiek bagātinātas ar dažādām uzturvielām, ko piedāvā austeru audzētavu brīnišķīgā jūras vide Boutrais ģimenes audzētavās Francijā un Īrijā.

Garša: Šī īpašā austere ir gaļīga un kraukšķīga ar lazdu riekstu un mandeļu garšu un nelielu joda pieskaņu nobeigumā. Tā lieliski sader ar citronu vai šalotes sīpolu ar nelielu etiķa piedevu.

 

Austere Creuse CELINE MAISON No.1 (111-150g) Francija, gb 2.30

Céline austere ir saņēmusi apbalvojumu no Concours Général Agricole de Paris, kas apbalvo labākās un garšīgākās austeres kopš 2007. gada. Austere Celine Maison ir apvienojusi labāko- tā ir vietējā Francijas austere, kas saglabājusi audzētavas augstos kvalitātes standartus un lielisku garšu.

Garša: Spēcīga garša kas piemīt šai austerei, padara to kraukšķīgu un pārsteidzoši baudāmu. Spēcīgā garša labi sader ar citronu sulu vai klasisko Mignonette mērci.

 

Austere Creuse OSTRA REGAL No.3 (66-85g) Francija/Īrija, gb 2.90

Ostra Regal austere izceļas ar kvalitāti. Četrus gadus audzēta plašā saimniecībā, šī austere ir La Famille Boutrais lepums kas izaudzis Īrijas Bannow Bay līcī. Šis līcis ir unikāls dabas veidojums, jo un tam ir tikai šaura grīva uz jūru. Pateicoties šādam novietojumam austere notverot fitoplanktonu, gūst labumu no visām uzturvielām, kas nepieciešamas tās labākajai attīstībai.

Garša: Joda un akmeņu notis attīsta spēcīgu aromātu. Austere ir kraukšķīga un salda ar nelielu riekstu garšu, kas  padara to par īstu jūras delikatesi.

 

Austere Creuse OSTRA REGAL GOLD “Sélection OR” No.2 (86-110g) Francija/Īrija, gb 4.70

OR Ostra Regal ir La Famille Boutrais audzētavas lepnums , tās ieguve veido mazāk nekā 5% no Ostra Regals katru gadu audzēto austeru. Pārkaisīta ar ēdamām 22 karātu zelta ziedlapiņām, GOLD ir labākā izvēle  īpašiem svētkiem.

Garša: Tāpat kā Ostra Regal, austere atklāj garšā joda un akmeņainu notis un spēcīgu aļģu aromātu. Austere ir kraukšķīga un salda, ar nelielu riekstu garšu. Austeres Gold Selection garša ir izsmalcināta kas  padara to par izcilu delikatesi.