Vīnu izlase pie jūras veltēm

Uz jautājumu, kadu vīnu izvēleties pie  jūras veltēm, vairums cilvēku bez vilcināšanās atbildēs: sausu baltvinu. Un, visticamāk, viņiem būs taisnība! Lai gan nav universālas kombinācijas, ir pamatnoteikumi, kā piemeklēt saskanīgu  vīnu  austeru, vēžu, citu jūras velšu un zivju ēdieniem. Jāņem vēra, ka ēdiena un vīna saderībā galvenais ir personīga garša, kas var atsķirties no speciālistu ieteikuma.

Dzēriena garša nedrīkst aizēnot jūras velšu garšu, pretējā gadījumā ēdiens vienkārši pārvērtīsies par neizteiksmīgu uzkodu. Savukārt ēdieni ar ļoti bagātīgu garšu ir pelnījuši piesātinatus vīnus. Vīnam jābūt sausam, vieglam un labi atdzesētam.

Ēdienam, kas gatavots ar karija mērci un citām austrumu garšvielām, labāk pieskaņot smaržīgo Gewürztraminer.

Gliemenēm ar raksturīgo joda garšu lieliski ir piemērots vīns ar izteiktu skābumu un minerāliem toņiem.

Pie mīdijām tomātu mērcē droši var pasniegt ne tikai balto, bet arī rozā vīnu. Starp citu, Provansas roza vīns labi sader ar “kaprīzo” siera un ķiploku kombināciju.

Vēžveidīgo gaļai ir saldāka garša ar krēmīgām niansēm. Labāk to baudīt kopā ar glāzi pussausa rīslinga.

Vīns un austeres ir mūžīga klasika. Labs Chablis vai Brut šampanietis ir savienība, kas nepievils.

Jūras ķemmīšgliemenes ceviche ir gardēžu ēdiens, ko gatavo, pievienojot laimu. Tas nozīmē, ka tam ideāls pāris būs sauss baltvīns ar izteiktu citrusaugļu garšu un minerālu toņiem: Riesling, Chablis, Albariño.

Grilētām jūras ķemmītēm ir viegla karameļu garša. Ēdienu izsmalcināto saldumu var uzsvērt ar mucā izturētu Chardonay.

Laša ēdieni ir rets gadījums, kad priekšroka jādod sarkanajam vīnam. Izvairies no vīniem, kam ir pārāk spēcīgi tanīni. Viegls Pinot Noir būs ideāls sabiedrotais sarkanajām zivīm!

 

ALSACE Pusausais baltvīns Riesling Alsace 12% 0,75 l, Francija (19,33/l) 14,50 €

Elegantais pussausais Elzasas baltvīns tiek gatavots no Riesling šķirnes vīnogām. Tam raksturīga gaiši dzeltena, mirdzoša krāsa ar zaļganiem atspulgiem un citrusaugļu aromātu ar vieglu minerālu noti. Pudeli ieteicams atvērt 15 minūtes pirms pasniegšanas un pasniegt atdzesētu līdz 8-9°C pie sautētiem skābētiem kāpostiem, gliemežiem Elzasas gaumē, kūpinātas gaļas, zivju ēdieniem un jūras veltēm.

 

Le Master Sausais baltvīns Muscadet Sevre et Maine 14% 0,75 l Francija, (21,20/l) 17,50 €

Augstvērtīgs kontrolētas kvalitātes (A.O.P.) sauss baltvīns no Francijas, kas pagatavots no Muscadet (Melon de Bourgogne) šķirnes vīnogām. Vīnam raksturīgi ziedu aromāti (kumelītes, liepa) ar aprikožu un citrusaugļu notīm. Iesakām pasniegt atdzesētu līdz 8-10°C ar vēžveidīgajiem, zivīm vieglā mērcē, balto gaļu un mīkstajiem sieriem.

LABOURE ROI Sausais baltvīns Chablis 12% 0,75 l, Francija (40,-/l) 30,00 €

Šablī vīna dārzi atrodas pusceļā starp Dižonu un Parīzi. Tie plešas burvīgās Serēnas upes abos krastos izvietoto pakalnu kaļķainajās nogāzēs. Kontinentālais klimats ar karstu vasaru un aukstu ziemu un neizbēgamajām pavasara salnām, kā arī kaļķainās un mālainās merģeļa augsnes nodrošina šablī vīna orģinālo garšu. Šablī vīnu iegūst tikai no Chardonnay  šķirnes vīnogām. To ieteicams pasniegt atdzesētu līdz 14-15°C kopā ar austerēm, jūras veltēm vai gliemežiem.

ARAGOSTA Sausais baltvīns Vermentini di Sardegna DOC 12.5% 0,75 l, Itālija, (15,73/l) 11,80 €

Omārs ir Algēro gastronomijas simbols. Šis baltvīns ir izgatavots no Vermentino di Sardegna vīnogām, kas audzētas Sardīnijas reģionā, Itālijā. Vīnam piemīt labi sabalansēts svaigs aromāts ar nogatavojušos ābolu notīm. Tam ir harmoniska, patīkami sausa un svaiga garša ar vieglām mandeļu notīm pēcgaršā. Lieliski sader ar gliemenēm un zivju ēdieniem, ideāls pie vēžveidīgajiem. Pasniegt atdzesētu līdz 10-12°C.

 

MARTIN CODAX Sausais baltvīns Albarino 12.5% 0,75 l Spānija (21,20/l) 15,90 €

Spānijas sausais baltvīns ar aizsargātu cilmes vietas nosaukumu. Zaļu ābolu, balto ziedu un citrusaugļu aromāts. Labi sader ar jūras velšu salātiem, paltusa fileju, treknām zivīm, garneļu salātiem. Pasniegt atdzesētu līdz 12°C .

 

CONO SUR Sausais sarkanvīns Reserva Pinot Noir 14% 0,75l Čīle (21,07/ l) 15,80 €

Pinot Noir vīnogu vīns ar aveņu, zemeņu, ķiršu, kakao un kafijas aromātu. Augļaina garša ar maigiem tanīniem. Ieteicams baudīt kopā ar laša tartaru, makaronu ēdieniem, cūkgaļu, balto gaļu. Pasniegt atdzesētu līdz 15-17°C.