Receptes

Cepts kamambērs ar dzērveņu ievārījumu

1 paciņa kamambēra siera

 

Karamelizēti sīpoli 

  • Sarkanie sīpoli 400 g 
  • Timiāns 2 zariņi 
  • Sarkanvīns 250 ml 
  • Cukurs 50 g 
  • Balzamiko etiķis 50 g 
  • Sāls, pipari, kajenas pipari 

 

Dzērveņu ievārījums 

  • Dzērvenes 500 g 
  • Cukurs 150 g 
  • Agars 1 šķipsna 

Cepts kamambērs 

Lai pagatavotu izcilu ceptu kamambēru, to izpako un ievieto atpakaļ koka kastītē, ja šim produtam tāda ir, vai arī pārvieto uz cepamo trauku. Pēc cepšanas sieru vairs nevarēs pārvietot, tas būs šķidrs. Aukstā sierā pirms cepšanas iegriez restīti. Apsmērē sieru ar medu un cep 180°C/15 min. Sierā pirms cepšanas vari iespraust rozmarīna lapiņas un ķiploka šķēlītes. Sieru pasniedz ar karamelizētiem sīpoliem, ievārījumu, grauzdētu maizi, augļiem un riekstiem. 

 

Karamelizēti sīpoli 

Lai pagatavotu karamelizētus sīpolus, tos sagriež salmiņos un cep eļļā, karstā pannā dažas minūtes, nepārtraukti maisot, līdz sīpoli caurkarsuši un kļuvuši nedaudz mīkstāki. Pievieno timiāna lapiņas, sāli, melnos piparus un cep vēl mazu mirkli. Pievieno sarkanvīnu, cukuru, balzamiko etiķi un karsē uz lēnas uguns apmaisot, līdz šķidrums ir iztvaikojis. Apmēram 20-30 min. pievieno kajenas piparus pēc garšas. 

 

Dzērveņu ievārījums 

Dzērvenēm pievieno cukuru un strauji uzvāra. Tiklīdz ogas vārās un cukurs izkusis, izkāš ogas caur sietu. Ogas izklāj uz paplātes atdzist, bet šķidrumu nosver. Tam pievieno agaru 1% proporcijā no kopējās šķidruma masas un uzvāra to, lai agars aktivizētos. Šķidrumu atdzesē, lai tas saželētu. Želeju sablendē vieglā gela konsistencē un samaisa ar atdzesētajām ogām. Var arī lietot gatavu ievārījumu, bet tajā būs daudz vairāk cukura un ogās nebūs saglabājušies tik daudz vitamīni. Šim ievārījumam būs patīkami svaiga garša.