Receptes

Piparkūku Trifle ar upenēm un mascarpone krēmu

(~12 porcijām) 

Piparkūku biskvīts 

  • Sviests 375 g 
  • Brūnais cukurs 300 g 
  • Olas 5 gab 
  • Melase 300 g 
  • Medus 150 g 
  • Jogurts 340 
  • Milti 580 g 
  • Cepamais pulveris 20 g 
  • Soda 5 g 
  • Piparkūku garšviela 15 g (pēc garšas) 
  • Sāls 5 g 

 

Mascarpone krēms 

  • Mascarpone 1kg 
  • Saldais krējums 1 l 
  • Pūdercukurs 300 g 
  • Laims 2 gab. gan miziņa, gan sula 

 

Upeņu mērce 

  • Upenes 800 g (var būt saldētas) 
  • Cukurs 200 g 
  • Ūdens 400 g 
  • Upeņu balzāms 100 g 
  • Agars 10 g 

Piparkūku biskvīts 

Putotājā savieno mīkstu sviestu ar brūno cukuru un puto ~10 min, kamēr sviests nedaudz uzputojas. Turpina putot pievienojot pa vienai olai. Atsevišķi izšķīdina melasi, medu un jogurtu. Lēnām, turpinot putošanu, pievieno izšķīdināto masu olām ar sviestu. Masai nevajadzētu slāņoties – galvenais noteikums ir labi saputot sviestu ar cukuru un pakāpenisku ieputot olas. 

Miltus savieno ar pārējām sausajām sastāvdaļām un izmaisa tās. Izsijā sausās sastāvdaļas caur sietu uzputotajā masā. Lēnām un saudzīgi iemaisa sausās sastāvdaļas slapjajās, maksimāli saglabājot apjomu. 

Pilda masu cepamajā traukā un cep 160°C ~30 min. Pēc cepšanas pilnībā atdzesē, pārgriez horizontāli ja vēlies plānāku slāni. 

Mascarpone krēms 

Putotājā savieno mascarpone ar saldo krējumu. Pievieno smalki sarīvētu divu laimu miziņu un sulu no abiem. Pievieno pūdercukuru un lēnām puto, līdz masa kļūst viendabīga, vijīga un uzputojusies.  

Upeņu mērce 

Savieno 400 g upenes ar cukuru un ūdeni. Uzvāra. Kad uzvārījies, ogas ar šķidrumu sablendē lielas jaudas blenderī. Izkāš mērci caur sietu. Upeņu mērcei pievieno 1% agara un maisot masu uzvāra, lai agars aktivizētos. Uzmanies, agars mēdz piedegt pie katla dibena, tādēļ nenovērs uzmanību un maisi. 

Atdzesē mērci un ievieto ledusskapī uz ~30 min, lai tā saželē. Želeju sablendē jaudīgā blenderī. Pievieno upeņu balzāmu un atlikušās upenes.