Receptes

STALTBRIEŽA FILEJA AR TRĪS VEIDU DĀRZEŅIEM

500 g staltbrieža filejas
2 zariņi rozmarīna
3 daiviņas ķiploku
30 ml olīveļļas ar dūmotu jūras sāls garšu
2 paprikas
30 g kūpinātu papriku
180 g Renna grilētu piparu eļļā
150 g selerijas saknes
1 vidējs kartupelis
100 ml piena
100 ml ūdens
20 g sviesta
sāls
300 g zaļo zirnīšu
20 g sviesta
100 ml saldā krējuma
100 g Gorganzolas sierra

Staltbrieža fileju var iemarinēt iepriekšējā vakarā, lai garša būtu bagātīgāka.
Fileju ieliek traukā, pievieno ķiploka daiviņas, rozmarīna zariņus un eļļu. Visu kārtīgi samaisa un liek ledusskapī. Gaļu var sagriezt mazākos gabalos, bet var cept arī vienu lielu gabalu un pēc cepšanas sadalīt.
Paprikas sagriež, iztīra un liek cepties krāsnī 200 oC temperatūrā 20–30 minūtes, līdz paliek mīkstas. Tad liek blenderī, pievieno paprikas pulveri, grilētos piparus, un visu sablendē. Ja masu vēlas šķidrāku, pievieno eļļu no grilētās paprikas.
Selerijas sakni un kartupeli nomizo, sagriež mazos gabalos, liek katlā, pievieno ūdeni, pienu, sviestu, sāli, un visu vāra, līdz sakne kļuvusi mīksta, tad sablendē visu viendabīgā masā.
Zaļos zirnīšus liek katlā ar izkausētu sviestu, apcep, pievieno saldo krējumu un sieru. Karsē, kamēr siers izkusis, tad liek blenderī, un visu sablendē viendabīgā masā.
Staltbrieža fileju cep uz labi sakarsētas pannas katru pusi apmēram 3–4 minūtes. Kad fileja izcepta, ietin to folijā un atstāj uz 5 minūtēm, lai gaļa atpūšas.