Receptes

Steiks ar gorgonzolas siera mērci

2 porcijām

450 g liellopu gaļas steika
sāls
1 ēdamkarote olīveļļas
2 ēdamkarotes sviesta
2 daiviņas ķiploku
2 zariņi rozmarīna

MĒRCEI

240 ml saldā krējuma
100 g gorgonzolas siera
svaigi malti melnie pipari
2 ēdamkarotes kapātu pētersīļu

  1. Mazā katliņā uz vidējas uguns uzkarsē saldo krējumu. Kad tas sāk vārīties, pievieno sadrupinātu gorgonzolas sieru un maisa, līdz siers izkusis un mērce sabiezējusi, karsējot aptuveni 5 minūtes. Ņem nost no uguns, pievieno melnos piparus un kapātus pētersīļus.
  2. Steiku nosusina un bagātīgi sapiparo un sasāla. Uzkarsē grila vai parasto pannu uz vidējas uguns, līdz tā sāk kūpēt. Pannā lej eļļu tā, lai tā noklāj visu pannas dibenu. Steiku liek karstā pannā un cep 30 sekundes, to lieki neaiztiekot, pēc tam to var mest riņķī, ik pa laikam mainot puses vai sānus, uz kā tas cepas, līdz tas ir apcepts no visām pusēm. Vidēji izceptam steikam nepieciešamas aptuveni 8 minūtes, bet tas ir ļoti atkarīgs no steika biezuma.
  3. Kad steiks gandrīz izcepts, pannā liek sviestu, ķiploka daiviņas un garšaugus. Steiku pagroza uz visām pusēm, lai tas uzņemtu ķiplokainā sviesta garšu.
  4. Ņem nost no uguns un atstāj atpūsties uz 3 minūtēm, tad griež un pasniedz kopā ar mērci.

Gatavo: Māra Pole
Stils: Linda Vilmansone-Virbule
Foto: Māris Kiseļovs