Stockmann ilgtspējas programmas jaunumi

Stockmann rīkotā meistarklasē atklāj jauninājumus atkritumu mazināšanā un vides resursu saglabāšanā.

Meistarklasē Rīgā iecienītais universālveikals Stockmann  vienkopus pulcēja virkni veselīga dzīvesstila iedvesmotājus, lai prezentētu jauninājumus Delikatešu nodaļā, kuru mērķis ir mazināt atkritumu apjomu  un saglabāt vides resursus. Kā vienu no galvenajām Stockmann Delikatešu nodaļas inovācijām pasākuma laikā tika demonstrēta augļu un dārzeņu mitrināšanas iekārta, kas mēra gaisa sausumu un automātiski apsmidzina ar ūdens migliņu, tādējādi samazinot augļu un dārzeņu zudumus un ilgāk saglabājot svaigumu.

“Atkritumu samazināšana ir daļa no universālveikala šogad realizētajiem risinājumiem dabas resursu saglabāšanā. Tā ietilpst 2019. gadā aizsāktajā Stockmann ilgtspējas programmā. “Pārtikas atkritumu apjoma samazināšana palīdz ģimenēm un mājsaimniecībām ietaupīt naudu un pagatavot veselīgākas, sabalansētākas maltītes saviem bērniem. Mitrināšanas iekārtā universālveikals Stockmann investējis vairāk kā 3500 eiro, tā palīdz  ilgāk saglabājot augļu un dārzeņu svaigumu un mazinot to bojāšanos.  Tā tiek samazināts pārtikas atkritumu apjoms.” uzsvēra Stockmann pārtikas nodaļas vadītājs Armands Guļāns.

Pārtikas atkritumi, kas nonāk izgāztuvēs, pūšanas procesu rezultātā izdala atmosfērā tādas kaitīgas, siltumnīcas efektu veicinošas gāzes kā metāns un gāzu toksiskie blakusprodukti, tādēļ mitrināšanas tehnoloģiju ieviešana ļaus ne tikai ilgāk uzglabāt dārzeņus svaigus un mazināt bojāto produktu nonākšanu atkritumos, bet  arī palīdzēt saglabāt vides ekoloģiju un dabas resursus. Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka nopērkot un neapēdot pārtikas produktus, tiek lieki iztērēta nauda.

Kā vēl viens no ilgstpējas risinājumiem tika prezentēta atkārtota iepakojuma ieviešana. “Stockmann klientiem šobrīd tiek nodrošināta dažādu izmēru preču iepakošanas kastes otrreizējai izmantošanai. Rūpējoties par vidi un neražojot liekus atkritumus, universālveikals Stockmann preču iepakojumu neizmet,  savukārt klients to var atkārtoti izmantot, ērti nogādājot pirkumus mājup.” Stāstīja Armands Guļāns un uzsvēra, ka šī iepakojuma galvenais mērķis  ir nodrošināt ilgstpējību un planētas resursu saglabāšanu.

Savukārt aizraujošā meistarklasē strauju popularitāti guvušais un atzītais kulinārijas blogeris Myfoodbloger jeb īstajā vārdā Kaspars Virsītis demonstrēja augļu mizošanas un ananāsu griešanas iekārtu. Tā pieejama līdz ar jaunā papildus pakalpojuma ieviešanu – pircējiem pārtikas nodaļā tagad ir pieejams iepakošanas galds ar augļu mizošanas un griešanas ierīcēm. ”Šis jauninājums Stockmann pārtikas nodaļā aizgūts no pieredzes ceļojot un novērojot pasaules praksi.” Stāstīja Armands Guļāns. ”Tas ir jauns papildu serviss, kas klientiem atvieglo un paātrina iepirkšanos, īpaši vislielākās apmeklētāju plūsmas laikā.  Turklāt iepakošanas galds atrodas blakus jau iecienītajam, šovasar ieviestajam bezmaksas dzeramā ūdens krānam, tādēļ  klients var augļus uzreiz nomazgāt. Būtiski pieminēt, ka uz vietas sagrieztos ananāsus līdzi ņemšanai pircēji varēs ievietot no inovatīvās kompostējamās bioplastmasas ražotos spainīšos. Savukārt smūtiju pagatavošanas meistarklases laikā Myfoodbloger akcentēja, ka ar šādām inovatīvām ierīcēm pircējiem būs ērti sagatavot un apēst augli turpat veikalā, parkā vai birojā, paņemt līdzi uz mājām vai pasniegt bērnu ballītē. “Šādas tehnoloģijas ieviešana veicinās dabas vitamīnu uzņemšanu ar sezonālajiem augļiem un veselīgas maltītes daudzveidošanu un ieviešanu uzturā.” Uzsvēra blogeris.