Receptes

Pīles cepetis ar āboliem un brūkleņu mērci

Sālījums 2.5 kg pīlei 

  • Ūdens 3 l 
  • Sāls 240 g 
  • Brūnais cukurs 150 g 
  • Zvaigžņu anīss, kanēlis, melnie pipari, lauru lapa, ķiploks, ingvers 

 

Pildījums 

  • Ābols 1-2 gab. 
  • Žāvētas plūmes 8 gab. 
  • Tasīte saldas melnās tējas 

 

Glazūra 

  • Medus 150 g 
  • Sarkanvīna etiķis 150 g 
  • Garšvielu mix – fenheļa sēklas, koriandra sēklas, timutas pipari. 

 

Brūkleņu mērce

  • Cukurs 150 g 
  • Sarkanvīns 400 g 
  • Rozmarīns 1 zariņš 
  • Timutas pipari ½ tējkarote 
  • Brūklenes 500 g 

Sālījums

Lai pagatavotu sālījumu, sasmalcina ķiploku un ingveru. Savieno visas sastāvdaļas katlā un uzvāra tās. Kad sālījums uzvārījies, noņem no uguns un atdzesē pilnībā. Aukstā sālījumā ievieto veselu pīli un liec ledusskapī uz 12 h. Nākamajā dienā izņem pīli no sālījuma. 

Pildījums

Sagriez ābolu gabaliņos. Aplej plūmes ar verdošu saldu melno tēju un atstāj uzbriest. Savieno ābolus ar mērcētām plūmēm un pildi vēderā. Ar bambusa iesmiņu sašuj ādu cieši, lai vēders paliek ciet. 

Cepšana

Lielā katlā uzvāri ūdeni. Ar stangām iemērc pīli verdošā ūdeni uz 30 sek. Plaucēšana palīdzēs ādu panākt kraukšķīgāku un izcept vienmērīgāk. Plaucētu pīli nosusini un ar asu naža galu viegli iegriez ādā krūts daļā, nepārgriežot ādu līdz gaļai. Novieto pīli uz restes un ievieto ledusskapī neapsegtu uz nakti, lai pīle apžūst. 

Pirms cepšanas pīli vēlams 1 h noturēt istabas temperatūrā, lai tā nav auksta liekot krāsnī. Uzkarsē krāsni 130°C. Cep 130°C/80 min uz restes, lai tauki pil uz paplātes. Izņem pīli no krāsns atpūsties vismaz 15 min. Tikmēr uzkarsē krāsni 230-240°C. 

Glazūra

Glazūrai savieno medu ar etiķi un vāra uz vidējas uguns līdz šķidrums sāk viegli sabiezēt. Ievieto atpūtināto pīli sakarsētajā krāsnī un cep kādas 5 min. Izņem pīli no krāsns un apsmērē ar glazūru. Atkal ievieto to krāsnī un turpina cept vēl dažas minūtes. Atkārto šo procesu vairākas reizes, līdz iegūsi vēlamo brūnumu. Karstajā temperatūrā pīli cep ne vairāk kā 10-15 min. tikai tik daudz, lai apbrūninātu. Kad glazē un cep pīli pēdējo reizi, apber ādu ar piestā sadauzītām garšvielām (fenheļa sēklas, timutas pipari, koriandra sēklas). Pēc cepšanas atpūtina vismaz 15 min un tikai tad griež. 

Brūkleņu mērce

Katliņā izkausē cukuru, līdz tas pārvēršas par brūnu karameli. Karamelē ievieto rozmarīna lapiņas un timutas piparu. Lēnām lej sarkanvīnu klāt karamelei. Vislabāk to darīt pakāpeniski nemitīgi maisot ar garu lāpstiņu, lai cukurs uzreiz neatdzistu klucī. Dari to uzmanīgi, tvaiks var applaucēt roku. Kad viss vīns pievienots, lēnām vāra šķidrumu ~5 min, lai viss cukurs būtu izšķīdis. Pievieno brūklenes un vāra vēl 5 min. Karsto masu sablendē lielas jaudas blenderī un izkāš caur smalku sietu.