Receptes

Ābolu kūciņas ar marcipānu krēmu un sāļo karameli

ĀBOLU KŪCIŅAS
2 cieti āboli
150 g bumbieru biezeņa
200 g kārtainās mīklas
Sviests
Kanēlis
Cukurs

MARCIPĀNA KRĒMS
5500 ml saldā krējuma (35 %)
150 g marcipāna
1 ēdamk. agara

SĀĻĀ KARAMELE
50 g sviesta
100 g farīna cukura
100 ml saldā krējuma (35 %)
Daži naža gali sāls
1 kanēļa miziņa

Nomizo ābolus, pārgriez tos uz pusēm un izņem serdes daļu. Sagriez ābolu plānos gabaliņos. Pēc tam sagriez kārtaino mīklu kvadrātos, izrullē vai ar pirkstiem izspaidi plānu. Uz kvadrātiem uzsmērē bumbieru biezeni un uz tā novieto ābola šķēlītes. Ja vēlies, uzber kanēli un cukuru, vari arī pievienot sviesta gabaliņus. Čuguna pannu ievieto 180 °C siltā grilā, pannā ielej nedaudz eļļas. Ābolu kūciņas uz dažām minūtēm novieto cepties uz karstās čuguna pannas (līdz kūciņu pamatne ir kļuvusi kraukšķīga).

Uzvāri krējumu, pēc tam ieber tajā marcipāna gabaliņus. Vāri uz mērenas uguns, līdz marcipāns ir izkusis. Tad pievieno agaru un kādu brīdi vāri uz lēnas uguns, vienlaikus maisot. Ļauj krēmam atdzist un sacietēt. Lai iegūtu zīdaināku krēmu, izmanto blenderi.

Izkausē sviestu katlā, pievieno pārējās sastāvdaļas un, pastāvīgi maisot, karsē uz vidējas uguns, līdz mērce ir viendabīga un sabiezē. Izņem kanēļa miziņu. Pēc tam ļauj atdzist. Stāvot mērce kļūst vēl biezāka.