Receptes

Filo mīklas ābolu pīrāgs

  • 1 iepakojums filo mīklas 
  • 150 g sviesta 
  • 150 g brūnā cukura 
  • 1 lieli āboli  
  • 1 tējkarote malta kanēļa 
  • Vaniļas mērce vai saldējums pasniegšanai 

Filo mīklu iztin no rullīša un apklāj ar mitru kokvilnas dvieli. Tas ir svarīgi, lai plānās mīklas kārtas nepaliek sausas un nedrūp.  

Izkausē katliņa sviestu un pārlej pēc tam to uz bļodiņu. Tajā pašā katliņā liek smalki sagrieztus ābolus, kanēli un cukuru. Apmaisot karsē uz vidēja karstuma, lai āboli kļūst mīkstāki, bet neizšķīst.  

Uz virsmas liek vienu mīklas kārtu, apsmērē ar kausētu sviestu. Liek vēl vienu mīklas kārtu un arī apsmērē viscaur ar sviestu. Vienā garākajā malā liek ābolu gabaliņus, atstājot nedaudz brīvu malu. Izveido tādu kā garu desu ar āboliem un sāc tīt uz otru mīklas garu, veidojot vienu garu desu ar āboliem vidū.  

Šo garo desu sarullē kā gliemezīti un liek ietaukotas kūkas formas vidū. Tad veido tāpat vēl vienu mīklas desu un turpina virpulīti no vietas, kur beidzās iepriekšējais. Šādi vajadzētu četras reizes kopā, lai piepildītu 27 cm diametra kūkas veidni.  

Apsmērē virskārtu ar atlikušo kausēto sviestu. cep iepriekš sakarsēta krāsnī 180 grādos apmēram 35-40 minūtes vai kamēr kūka ir zeltaini brūna. Karstu pārkaisa ar pūdercuku.  

Pasniedz siltu ar vaniļas mērci vai saldējumu.