1 kg maltās gaļas (var izmantot gan liellopu, gan cūkas vai abas gaļas kopā)
2 daiviņas ķiploku
sauja sagrieztu pētersīļu
1 sīpols
100 g rīvmaizes
50 g cietā siera
1 tējkarote paprikas pulvera
½ tējkarotes maltu melno piparu
½ tējkarotes oregano vai itāļu garšvielu maisījuma
½ tējkarotes sāls

 

TOMĀTU MĒRCEI

1 sīpols
1 burkāns
2 bundžas tomātu savā sulā
sāls
pipari

  1. Ķiplokus, pētersīļus un sīpolu sasmalcina. Pievieno garšvielas – paprikas pulveri, piparus, itāļu garšvielu, kā arī rīvmaizi, rīvētu cieto sieru un sāli. Visu samaisa kopā un pievieno malto gaļu. Masu samīca ar rokām un liek ledusskapī uz 1 stundu (vai pat uz nakti). 
  2. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. No maltās gaļas masas saveļ bumbiņas, ko liek uz cepamās pannas. Cep krāsnī 20–30 minūtes (atkarībā no izmēra). Tās ir gatavas, kad mazliet apkraukšķinājušās no ārpuses. 
  3. Katlā apcep kopā sasmalcinātu sīpolu un burkānu, līdz abi izsautējušies un kļuvuši mīksti. Pievieno tomātus, un visu kopā pavāra 20 minūtes, pēc tam sablendē. 
  4. Gatavajā mērcē liek iekšā gaļas bumbiņas, un visu uzkarsē vai nu uz plīts, vai krāsnī. 
  5. Pirms pasniegšanas pārber ar pētersīļiem vai citiem zaļumiem pēc izvēles.

GATAVO: ANNA PANNA
STILS: DAGNIJA VAIVODE
FOTO: ANDA UPMALE