ĶIRBJU TARTE AR SEZONAS DĀRZEŅIEM
SĀĻĀS TARTUS MĪKLAI
200 g miltu
¼ tējkarotes sāls
1 olas dzeltenums
135 g auksta sviesta, sagriezta mazos kubiņos
1 ēdamkarote auksta ūdens
PILDĪJUMAM
600 g ķirbja
2 daiviņas ķiploku
1 šalotes sīpols
sula no ½ citrona
malts muskatrieksts
1 saldais kartupelis
2 mazas bietes
1 burkāns
150 g sēņu (šampinjoni, šitaki, gailenes)
svaigs timiāns
olīveļļa
sāls
svaigi malti melnie pipari
- Virtuves kombainā liek miltus un sāli, pievieno sviesta kubiņus un maļ, līdz masa ir viendabīga. Mazā trauciņā sakuļ olas dzeltenumu kopā ar auksto ūdeni, pievieno miltu masai un visu samaļ. Ja masa par lipīgu, pievieno nedaudz miltu.
- Mīklu izrullē un ieklāj tartes pannā, kas izkaisīta ar miltiem. Pannu ieliek ledusskapī atpūsties uz stundu. Krāsni sakarsē līdz 200 °C temperatūrai. Mīklā ar dakšu sadursta caurumiņus, ieklāj cepamo papīru, saber iekšā ko smagu (grūbas, zirņus utt.) un liek cepties krāsnī 15 minūtes, tad izņem un cep krāsnī, līdz tā ir zeltaini brūna.
- Bietes, burkānu un saldo kartupeli nomizo, sagriež plānās ripiņās un katru liek atsevišķā folijas kabatiņā, aplej ar olīveļļu, uzber sāli un piparus. Liek cepties 200 °C temperatūrā ~ 20 minūtes, līdz tie mīksti.
- Pagatavo pildījumu. Ķirbi nomizo, sagriež lielās šķēlēs, kārto cepamajā pannā, pa virsu liek šalotes sīpolus, kas sagriezti ripiņās, un arī ķiploka daiviņas. Apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli, maltiem melnajiem pipariem un muskatriekstiem. Cep līdz 200 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī ~ 20 minūtes, līdz ķirbis mīksts. Visu liek blenderī, pievieno citronu sulu un sablendē viendabīgā masā.
- Pannā sviestā apcep sēnes, pievienojot svaigu timiānu, sāli un piparus.
Tartes formā kārto ķirbju masu, pa virsu liek dārzeņu ripiņas un apceptās sēnes. Visu liek līdz 180 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 15–20 minūtes. Pasniedz siltu.