2–3 pers.

200 g kvinojas lielam spēkam
200 g šitaki sēņu labai imunitātei
½ neliela riekstu ķirbja labai redzei, slaidumam un skaistai ādai
100 g vārītu vai konservētu turku zirņu spēkam un slaidumam
1 tējkarote olīveļļas
lociņi pārkaisīšanai
½ tējkarotes kumīna
½ tējkarotes sarkanās kūpinātās paprikas
½ tējkarotes ķiploku pulvera
sauja grauzdētu ķirbju sēkliņu

MĒRCEI
1 apelsīns
1 cm ingvera saknes stiprai sirdij un veselām locītavām
50 ml sezama vai citas eļļas

1. Kvinoju novāra atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
2. Riekstu ķirbi nomizo un sagriež nelielos kubiņos. Notvaicē vai 15 minūtes cep līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī.
3. Šitaki sēnes apcep nelielā eļļas daudzumā un mazliet apsāla.
4. Konservētus vai vārītus turku zirņus apgrauzdē uz pannas un sajauc ar garšvielām.
5. Pagatavo mērci. Sablendē kopā 1 apelsīna miziņas un sulu, smalki sarīvētu ingvera sakni un sezama eļļu.
6. Bļodiņā liek kvinoju, pāri kārto ķirbja gabaliņus, šitaki sēnes, ķirbju sēkliņas, turku zirņus un pasniedz ar apelsīnu un ingvera mērci.

IEGUVUMI
Kvinoja – pilnvērtīgs augu valsts olbaltumvielu avots. Kvinojas sastāvā ir visas deviņas nepieciešamās aminoskābes, kas palīdz veidot stipru un jauneklīgu ādu un nagus, kā arī palīdz tikt galā ar ikdienas bojājumiem. Neraugoties uz šīs brīnumainās sēklas bagātīgo olbaltumvielu bāzi, tajā ir daudz minerālvielu – dzelzs, cinks, magnijs un fosforskābe. Kvinoja arīdzan palīdz gremošanai un baro labvēlīgās zarnu baktērijas.
Turku zirņi ir antioksidantiem bagāti pākšaugi. Tie uzlabo imunitāti un palīdz absorbēt vairākas svarīgas uzturvielas, piemēram, cinku, kas nodrošina skaistu ādu, matu augšanu un stiprus nagus. Turku zirņos sastopams arī dzelzs un magnijs – divas svarīgas minerālvielas veselīgām, jauneklīgām un enerģijas pilnām šūnām. Turku zirņi ir izcils šķiedrvielu avots, kas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, attālināt grumbiņu parādīšanos un līdzsvaro hromonus.

Lai arī gribētos domāt, ka kvinoja ir graudaugs, tās patiesībā ir mazas sēkliņas, kas sevī glabā lielu spēku. Kvinoja un turku zirņi ir bagātīgs olbaltumvielu avots, kas nodrošina organismu ne vien ar tam tik ļoti nepieciešamo spēku, bet arī līdzsvaro asinspiedienu un ir ļoti bagātīgs B2 vitamīna avots, kas rūpējas par vielmaiņu un šūnu aizsardzību. Šitaki sēnes gādā, lai organisms pārlieku neaptaukotos, un sargā imūnsistēmu. Savukārt mērcē esošais ingvers palīdz stiprināt locītavas un imunitāti.