Receptes

LIELLOPU GAĻAS SACEPUMS AR SIERA MĪKLAS CEPURI

8 porcijām

600 g liellopu šķiņķa
400 g šampinjonu
300 ml gaļas vai dārzeņu buljona
40 g kviešu miltu
40 g sviesta
3 selerijas kāti
2 burkāni
2 sīpoli
2 svaiga rozmarīna zariņi
sāls un malti melnie pipari pēc garšas

 

SIERA MĪKLAI
100 g kviešu miltu
80 g auksta sviesta
100 g “Krievijas” siera
šķipsniņa sāls
ola mīklas apziešanai pirms cepšanas

1. Gaļu sagriež apmēram 1,5–2 cm nelielos kubiņos, apviļā miltos.
2. Pannā izkausē sviestu, un tajā apcep gaļu no visām pusēm brūnu, tad to no pannas izber bļodiņā, un uz pannas atlikušajos taukos apcep nelielos gabaliņos sagrieztus sīpolus, selerijas kātus, pēcāk pievieno šķēlītēs sagrieztus burkānus un sagrieztus šampinjonus, maisot cep apmēram 5 minūtes.
3. Pannas saturam pievieno iepriekš apcepto gaļu un rozmarīna zariņus, visu pārlej ar buljonu un sautē nelielā karstumā 20–25 minūtes (ja buljons šajā laikā ir pilnībā iztvaikojis, pievieno nedaudz ūdens).
4. Pagatavo siera mīklu. Virtuves kombainā ber miltus, pievieno sāli un sviesta kubiņus, un visas sastāvdaļas samaļ. Tad tās izber uz galda, pievieno rīvētu sieru un ar rokām samīca mīklas bumbā, to saplacina, ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī 20 minūtes.
5. Kad gaļa izsautējusies mīksta, no pannas izņem rozmarīna zariņus, gaļas masai pievieno sāli un maltus melnos piparus, pannas saturu izlīdzina 20 x 30 cm lielā karstumizturīgā cepamajā formā.
6. Atdzesēto siera mīklu izrullē apmēram 21 x 31 cm lielā taisnstūrī, to pārklāj pāri trauka saturam, apziež ar sakultu olu un ar nazi augšpusē iedur dažus caurumiņus.
7. Cepamo trauku liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un gatavošanu turpina 20–25 minūtes vai līdz mīklas cepurīte ir sacietējusi un apbrūnējusi.

GATAVO: ZANE GRĒVIŅA
STILS: BAIBA PRINDULE-RENCE
FOTO: ANDA UPMALE