Receptes

Melleņu, smiltsērkšķu un drupaču deserts ar bumbieriem

4 porcijas

 

Cepti bumbieri:

2 cieti bumbieri

apmēram 0,75 l melleņu sulas (plus 2 līdz 3 ēdamkarotes cukura, ja sula nesatur cukuru)

1 ēdamkarote citrona sulas

1 kanēļa standziņa

 

Drupačām:

1 dl auzu miltu

0,75 dl griķu miltu

0,75 dl mandeļu miltu

100 g auksta sviesta, plus nedaudz cepamās formu ietaukošanai

50 g + 50 g cukura

300 g  melleņu

200 g smiltsērkšķu ogas

1 tējkarote kukurūzas ciete

apmēram 50 g mandeļu skaidu pēc vēlēšanās

vaniļas saldējums pasniegšanai

Bumbierus varat pagatavot iepriekšējā dienā. Lai to izdarītu, uzvāriet sulu ar kanēļa standziņu, cukuru un citrona sulu, pievienojiet nomizotus bumbierus un ļaujiet tiem vārīties apmēram 15 līdz 20 minūtes uz nedaudz zemākas par vidējo uguni.

Katlu pārklāj ar vāku, noņem no uguns un ļauj bumbieriem pilnībā atdzist, kamēr tie vēl ir šķidrumā. Ar sviestu ietauko četras 15 cm diametra cepamās formas vai nelielu čuguna pannu. Sajauc kopā ogas, cieti un 50 g cukura un sadala maisījumu formiņās. Sasmalcinātus bumbierus pārgrieziet uz pusēm un katrā formiņā ielieciet vienu bumbieru pusīti. Izsijā miltus, atlikušo cukuru un auksto sviestu drupinātajā mīklā un ar drupināto mīklu pārklāj ogas un bumbieru pusītes. Ja vēlaties, pārkaisat ar mandeļu skaidiņām. Cep 180 grādos 25-30 minūtes, līdz drupačas ir nedaudz brūnas. 

Ļauj atdzist un pasniedz ar saldējumu vēl nedaudz siltu.