MĪKLAI (apmēram 1 kg)
500 g kviešu miltu
300 g medus
120 g tumši brūnā (muskovado) cukura
80 g skābā krējuma
120 g sviesta
40 g piparkūku garšvielu
1 ēdamkarote apelsīna miziņu, rīvētu
30 g cepamā pulvera
1 ola
šķipsniņa sāls
PIPARKŪKU GARŠVIELAI
15 g malta kanēļa
8 g malta ingvera
5 g malta muskatrieksta
5 g maltu smaržīgo piparu
5 g maltu krustnagliņu
½ tējkarotes kardamona
PILDĪJUMAM
350 g žāvētu plūmju
5–10 ēdamkarotes ūdens
TUMŠĀS ŠOKOLĀDES GLAZŪRAI
200 g tumšās šokolādes
100 g sviesta
DEKORĒŠANAI
100 g piena šokolādes
100 g baltās šokolādes
- Pagatavo piparkūku mīklu. Katliņā liek sviestu, pievieno medu, cukuru un sāli. Visu masu maisot karsē, līdz cukurs ir izkusis, tad katliņu noņem no plīts un pievieno iepriekš sajauktās piparkūku garšvielas. Ja nav luste garšvielu maisījumu gatavot pašam, tad droši var izmantot veikalā iegādājamo piparkūku garšvielu maisījumu.
- Katliņa saturu nedaudz atdzesē, tad iemaisa olu, skābo krējumu, cepamo pulveri un sarīvētu apelsīna miziņu.
- Masai pievieno pusi miltu, kārtīgi samaisa, tad apber ar atlikušajiem miltiem un ar rokām mīca, līdz izveidojusies vienmērīgas konsistences mīkla. Mīklu ietin pārtikas plēvē un atdzesē ledusskapī 2 stundas, lai tā sastingtu un būtu vieglāk veidojama.
- Pagatavo pildījumu. Žāvētās plūmes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 15 minūtēm mērcēties. Pēc tam lieko ūdeni nolej un blendē, pievienojot ūdeni pēc nepieciešamības, kamēr masa ir kļuvusi vienmērīga – bieza ievārījuma konsistencē.
- Auksto mīklu izrullē 0,5 cm biezu, izspiež piparkūkas un cep līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 8 minūtes. Piparkūkas atdzesē.
- Veido piparkūku sendvičus. Starp diviem cepumiem ieklāj plūmju masu pēc vēlēšanās 0,5–1 cm biezumā.
- Ūdens peldē izkausē tumšo šokolādi ar sviestu. Cepumu liek uz dakšiņas un mērc glazūrā, tad liek uz restītēm, lai liekā šokolāde notecētu un izveidotos gluda glazūra.
- Piparkūkas dekorē pēc ieskatiem, variējot gan ar šokolādēm, gan citiem dekoriem. Pirms pasniegšanas ļauj piparkūkām ledusskapī sastingt un savilkties ar plūmju ievārījumu uz vismaz 4 stundas vai pat visu nakti.