(6 porcijas)
100g Sīpoli
100g Selerijas kāti
100g Burkāni
250g Kartupeļi
150g Selerijas sakne
200g Kaltētas cūku pupas
50g Bekons
15g Pētersīļi
50g Grauzdētas pupas
100ml Salds krējums
Ūdens pēc vajadzības
15ml Augu eļļa
Sāls/melnie pipari pēc garšas
Gatavošanas metode:
Kaltētās cūku pupas iemērc aukstā ūdenī uz 8 stundām vai uz nakti. Visus dārzeņus nomizo un sagriež aptuveni 1cm lielos kubiņos, bekonu tāpat. Piemērota izmēra katlu uzkarsē uz mērenas liesmas, tad ielej eļļu un katlā liek sīpolus un bekonu. Laiku pa laikam apmaisot, cep līdz tie sāk iegūt zeltainu krāsu, tad liek klāt selerijas kātus un pēc mirkļa arī burkānus. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Kad burkāni un selerijas ir gandrīz gatavi, tiem pievieno kartupeļus, selerijas sakni, nosusinātas izmērcētās pupas un visu pārlej ar saldu krējumu un ūdeni – atkal pasāla un piepiparo pēc garšas. Vāra līdz kartupeļi un pupas ir mīksti, tad pievieno smalki grieztus pētersīļus un pēc divām minūtēm ņem nost no liesmas. Zupu var baudīt klasiskajā versijā vai kā biezzupu – izteiktākai garšai un tekstūrai dekorējam ar grauzdētajām pupām. Labu apetīti!
Receptes autors – Edgars Zaķis, restorāna Terra šefpavārs, foto no restorāna Terra arhīva.