Receptes

Tempuras sparģeļi

4 porcijām

400 g sparģeļu
360 g miltu
½ tējkarotes cepamā pulvera
1 tējkarote sāls
350 ml auksta gāzēta ūdens
3–5 ledus gabaliņi
1 litrs zemesriekstu eļļas

Mērce
150 ml ūdens
50 ml sojas mērces
1 ēdamkarote austeru mērces
1 tējkarote zivju merces
1 tējkarote citronu sulas
1 ēdamkarote brūnā cukura

1. Atdala sparģeļus no cietās daļas, pārlaužot tos uz pusēm. Sparģelis vienmēr pārlūzīs tur, kur beidzas cietā daļa un sākas mīkstums.
2. Pagatavo mērci. Nelielā katlā lej ūdeni, soju, austeru mērci, zivju mērci un pievieno cukuru. Mērci vāra uz nelielas uguns, līdz tā sabiezē. Pievieno citronu sulu un apmaisa.
3. Pagatavo tempuras mīklu. Bļodā ieber miltus, pievieno cepamo pulveri un sāli, visu kārtīgi samaisa. Lēnām pievieno ledusaukstu gāzētu ūdeni. Visu viegli samaisa un pievieno ledus gabaliņus. Svarīgi, lai mīkla ir ledusauksta. Mīkla var būt ar kunkuļiem, svarīgi ir mīklu nepārmaisīt. Ja mīkla liekas pārāk bieza, droši var pievienot vēl nedaudz ūdens.
4. Lielā katlā uzkarsē zemesriekstu eļļu līdz 180 ºC temperatūrai. Iepriekš sagatavotos sparģeļus apviļā mīklā un liek cepties eļļā. Ieteikums sparģeļus cept pa vienam, lai krasi nekristos eļļas temperatūra. Kad sparģeļi kļuvuši zeltaini brūni, tos izņem no katla un nosusina papīra dvielī.

GATAVO: Ernests Hvostovojs
STILS: Baiba Prindule-Rence
FOTO: Anda Upmale