8 personām

  • 800 g laša filejas
  • 500 g kārtainās mīklas vienā gabalā
  • 200 g spinātu
  • 1 puravs
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 100 g austersēņu vai šampinjonu
  • 1 ola
  • ½ tējk. kaltēta timiāna
  • 20 g sviesta
  • sāls, pipari
  • nedaudz miltu mīklas rullēšanai

 

 

Atkausē kārtaino mīklu. Lasim noņem ādu, nogriež plāno sānu daļu. Fileju sagriež gareniski uz pusēm, pārkaisa ar nelielu sāls daudzumu un ievieto ledusskapī iesālīties. Sasmalcina sēnes, puravu balto daļu un ķiplokus. Spinātus aplej ar karstu ūdeni, nekavējoties nokāš sietiņā un noskalo ar aukstu ūdeni. Izspiež lieko ūdeni un sasmalcina. Puravus, ķiplokus un sēnes karsē pannā ar sviestu uz vidējas uguns, maisot apmēram 10 minūtes. Pievieno timiānu un spinātus, vēl nedaudz uzkarsē un pievieno sāli un piparus. Maisījumu izklāj uz liela šķīvja un ļauj pilnībā atdzist. Uz darba virsmas izsijā mazliet miltu un izrullē mīklu nedaudz plānāku un tik platu, lai uz tā varētu novietot divus laša gabaliņus vienu otram blakus. Mīklas gabalam jābūt tik garam, lai ar to varētu pārklātu lasi. Mīklu pārgriež vidū uz pusēm un abus gabaliņus iesmērē ar pesto, atstājot no malām apmēram centimetru brīvas vietas. Atdzesēto sēņu maisījumu sadala četrās daļās. Lasi novieto uz mīklas apakšējās daļas un gan laša apakšpusi, gan augšpusi pārklāj ar sēņu maisījumu. Mīklas malas apsmērē ar sakultu olu un ar garāko mīklas daļu pārklāj lasi un mīklas malas ieloka iekšā. To pašu atkārto ar otru laša gabalu un mīklu. Novieto abus mīklā ietītos laša gabalus uz cepešpannas, kurā ieklāts cepamais papīrs, un virspusē ar nazi iegriež plānas svītras. Mīklas virspusi apsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar ķimenēm vai sezama sēklām un cep cepeškrāsnī 215 grādu temperatūrā 30 minūtes. Pirms griešanas ļauj 30 minūtes atdzist istabas temperatūrā.

* Atlikušo lasi var izmantot citu ēdienu pagatavošanai – piemēram, tā labi iederēsies rīta omletē ar sauju spinātu.