Receptes

Ziemas citronu tarte

ZIEMAS CITRONU TARTE

Šī ir īsta ziemas tarte, kārtīgs citrusīgs gardums, ko pagatavot ir pavisam vienkārši. Iesakām to izmēģināt šajā Svētā Valentīna Dienā, lai baudītu ar kopā ar ģimeni vai mīļoto cilvēku.

Citronu krēmam :
150g cukra
3 olas
80g citrona un laima sulas + miziņas no visiem izspiestajiem citrusiem
50g sviesta (no ledusskapja)

Olbaltuma krēmam :
2 olu baltumi
120g cukura
500g gatavas smilšu mīklas
cepamā veidne 20cm/dm

  1. Katliņā uzvāra 500 ml ūdens. Karstumizturīgā bļodā ber cukuru, pievieno citrona miziņas un olas,
    un ar rokas putojamo slotiņu saputo visu kopā. Beidzamo pievieno citronu sulu. Bļodu liek virs
    katliņa, kurā vārās ūdens, un, nepārtraukti maisot, ļauj krēmam vārīties karsta ūdens tvaikos.Maisa un silda, kamēr krēms kļūst krēmīgs un gana stingrs, lai saglabātu formu.
  2. Krēmu noņem no ūdens tvaikiem, turpina maisīt, lai nedaudz padziest, un tad pa daļām pievieno aukstu sviestu.
    Kad viss samaisīts, krēmu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atdzist un sastingt.
  3. Tartes formā ieklāj smilšu mīklu, un cep 15–20 minūtes 200 grādu karstumā, līdz kūkas pamatne
    kļuvusi zeltaini brūna. Pēc cepšanas atdzesē.
  4. Bļodā puto olu baltumus. Kad tie sākuši iegūt apjomu, pamazām pavieno cukuru. Puto, līdz olbaltums kļuvis zīdains, stingrs un dubultojies apjomā.
  5. Gatavo kūkas pamatni – groziņu piepilda ar citrona krēmu, virsmu nolīdzina. Uz tā klāj olbaltumu krēmu nekārtīgos viļņos, un, ja iespējams, olbaltumu apdedzina ar gāzes degli.