Ziemassvētku kūka
8-10 porcijām
300 g kviešu miltu
30 g kakao
1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma
1 tējkarote sodas
1 tējkarote cepamā pulvera
Šķipsna sāls
200 g muscovado cukura
3 olas
120 g eļļas
120 g kefīra vai paniņu
120 g skābā krējuma
Dekorēšanai:
600 g krēmsiera
1 apelsīns
100 g pūdercukura
200 g aprikožu vai apelsīnu džema
Vaniļas pasta pēc garšas
Piparkūkas dekorēšanai
Cukura pērlītes dekorēšanai
Pagatavo biskvītu. Bļodā izsijā visas sausās sastāvdaļas – miltus, sodu, cepamo pulveri un garšvielu maisījumu. Pievieno sāli un samaisa.
Atsevišķā bļodā sakuļ olas ar cukuru, pievieno eļļu, kefīru, krējumu un samaisa. Slapjajai masai pa daļām pievieno sausās, viegli iecilājot, lai neveidojas kunkuļi.
Mīklu lej trīs ietaukotās 20 cm diametra formās. Cep 180 grādos 20 minūtes. Atdzesē.
Pagatavo krēmu. Ar mikseri saputo krēmsieru ar vaniļu un pūdercukuru. Pievieno apelsīna sulu un pierīvē arī miziņu pēc garšas patikas.
Veido kūku. Uz šķīvja vai paplātes liek pirmo biskvīta kārtu. Uzsmērē ¼ daļu no krēma un vidū izlīdzina pusi no džema. Liek nākamo biskvīta kārta un atkārto to pašu – vispirms krēmu un tad vidū džemu. Uzliek trešo biskvītu un uzsmērē virsū krēmu. Atlikušo krēmu smērē apkārt kūkai, aizsmērējot visas tukšās spraugas. Dekorē ar piparkūkām un cukura pērlītēm.