ATKLĀJ JAUNĀS PAVASARA GARŠAS
Pavasaris vienmēr nes jaunas vēsmas arī kulinārijā – tā ir sezona, kad pēc ziemas sātīgajiem ēdieniem cilvēki tiecas pēc vieglākām un svaigākām maltītēm, un dabiskākām garšām. Aktuālas ir vairākas tendences, kas ietekmē gan restorānu ēdienkartes, gan to, kā cilvēki gatavo un ēd mājās.
UZMANĪBAS CENTRĀ – SEZONĀLIE PRODUKTI
Nemainīga vērtība ir sezonālie produkti, nereti priekšroku dodot vietējiem piegādātājiem – svaigi produkti, kas pieejami konkrētajā sezonā. Latvijā tie ir zaļumi, savvaļas augļi un pirmie sezonas dārzeņi – skābenes, nātres, lakši, pieneņu lapas, gārsa, zaķskābenes, rabarberi, sparģeļi, pirmie loki – gan sīpolloki, gan maurloki, kļavu un bērzu sulas. Kopumā ēdienkarte kļūst liesāka – organisms ir ziemas laikā nereti izsmēlis vitamīnu rezerves, tāpēc jācenšas ēst tā, lai ēdienkartē pēc iespējas vairāk tiktu iekļauti svaigi produkti, kas saglabā savu uzturvērtību pilnībā. Papildini ēdienkarti ar vērtīgajiem taukiem, piemēram, riekstiem, sēklām un dažādām eļļām (piemēram, kaņepju un citas eļļas, tādējādi paplašinot savu redzesloku – jaunas garšas, ko var iekļaut salātu mērcēs un citos ēdienus).
Ieteikums uzturvērtības saglabāšanai: zaļumus un dārzeņus vislabāk izmantot svaigus vai ļoti īsu brīdi tvaicēt, lai saglabātu maksimālu vitamīnu daudzumu. Zaļumus var pievienot smūtijiem un kokteiļiem – arī saldajiem, lai iegūtu papildu vitamīnu boostu.
Sparģeļus citus pavasara dārzeņus var grilēt ar minimālu eļļas daudzumu, lai saglabātu dabīgo garšu un kraukšķīgumu. Rabarberus var izmantot ne tikai desertos, bet arī mērcēs pie gaļas vai veselīgos dzērienos.
IEDVESMOJIES PAVASARĪGĀM MALTĪTĒM
Lai kombinētu sabalansētu maltīti, izvēlies vēlamo proteīnu (gaļa vai augu alternatīva) un kombinē ar krāsainiem pavasara dārzeņiem, zaļumiem (pēc iespējas mazāk termiski apstrādātiem), kam pievieno arī vērtīgos taukus labas eļļas veidā, bet svarīgi neaizmirst arī par ogļhidrātiem – vēlams pilngraudu produktiem, kas dod gan enerģiju, gan ilgāku sāta sajūtu, gan būs veselīgāki kopumā.
Pavasarī cilvēki biežāk izvēlas vieglākus un uzturvielām bagātākus ēdienus, un putna gaļa ir lieliska alternatīva treknākai sarkanajai gaļai. Tā ir bagāta ar olbaltumvielām, bet satur mazāk tauku, kas palīdz saglabāt enerģiju, vienlaikus nekaitējot veselībai.
KRĀSNĪ CEPTS BIO CĀLIS MEDUS – SINEPJU GLAZŪRĀ
Izmēģini krāsnī ceptu bio cāli medus–sinepju glazūrā, kas ir veselīgs un garšīgs veids, kā atbalstīt vietējo ražotāju! Pasniedz ar lokāli audzētiem pavasara dārzeņiem un svaigiem zaļumiem, lai ēdiens būtu vēl sulīgāks un pilnvērtīgāks. Pēc gatavošanas neizmet vistas kauliņus – uzvāri aromātisku buljonu nākamajai maltītei!
PAVASARA LOMS
Ilgtspējīga un atbildīga izvēle – arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību MSC (Marine Stewardship Council) un ASC (Aquaculture Stewardship Council) sertificētām zivīm, kas nozīmē, ka tās iegūtas (gan zvejas ekeloģisko ietekmi, zivju krājumus jeb optimālu nozveju) vai audzētas videi draudzīgā veidā (gan barības izcelsme, gan zivju audzēšanas ietekme uz apkārtējo vidi).
Pavasara labākās izvēles
Pavasarī, kad organisms tiecas pēc vieglāka un svaigāka uztura, zivis ir lieliska izvēle! Tās ir bagātas ar vērtīgām taukskābēm, viegli sagremojamas un lieliski sader ar sezonas zaļumiem un dārzeņiem. Neatkarīgi no tā, vai tās cep, grilē vai tvaicē – zivju ēdieni sniedz enerģiju un palīdz justies viegli un mundri.
Paltuss – maiga, bet izteiksmīga garša, lieliski piemērots gan cepšanai, gan grilēšanai.
Vietējais zandarts – ar viegli saldenu un maigu garšu, der gan tvaicēšanai, gan cepšanai, gan grilēšanai. Izvēlies vietējo, visbiežāk tā būs svaigāka zivs, lai gan mūsdienu ātrās saldēšanas metodes nodrošina, ka arī importa zivis būs augstā kvalitātē.
Forele un lasis – klasiskas izvēles, kas ir piemērotas ēšanai gan svaigā veidā (tartarā, sašimi vai tradicionāli mazsālītā veidā), gan ceptas, grilētas vai tvaicētas, kā arī zivju zupās. Bet arvien populārāka kļūst Baltijas forele, kas ir vietējs un svaigs produkts.
Ar zivju ēdieniem iesakām – spinātus, gārsu, seleriju, fenheli, skābenes, redīsus, sparģeļus, jaunos kāpostus. Neaizmirsti arī par graudaugiem, sātīgākai un balansētākai maltītei – kvinoju, pilngraudu rīsus, jaunos kartupeļus.
TVAICĒTA ZANDARTA FILEJA AR PURAVIEM UN MĪDIJU MĒRCI
Tvaicēta zandarta fileja ir izsmalcināts, bet viegli pagatavojams ēdiens, kas lieliski atbilst pavasara sezonai. Maigais zandarts saglabā savu sulīgumu, puravi piešķir ēdienam vieglu saldenumu, bet mīdiju mērce bagātina garšu ar jūras notīm.
VIEGLAS UZKODAS PAVASARA VIESĪBĀM
Pavasaris ir lielisks laiks vieglām, svaigām un estētiski pievilcīgām uzkodām. Šobrīd aktuālās tendences uzkodu galdos uzsver dalīšanās kultūru (“sharing-style” uzkodas), interakciju ar ēdienu, dabiskumu un vizuālo pievilcību. Principā populārs ir “uzbūvē savu uzkodu pats” koncepts, kur cilvēki sanāk kopā, sēž pie viena galda, kopīgi ēd un pavada laiku, liekot uz šķīvja savu kombināciju no uz galda esošajiem produktiem.
Šajā konceptā nav pareizo noteikumu – viss atkarīgs no maltītes tēmas, ja tāda ir. Bet pavasara lieliskākās uzkodas viennozīmīgi būs svaigu dārzeņu un zaļumu salāti, kurus katrs var papildināt ar piedevām pēc savas gaumes – dažādi sieri (mozarella, burrata, kazas siers un citi), gaļa (gatavā Stockmann Delikatess produkcija, vītinātas gaļas vai pašu pagatavota un atdzesēta uzgriežamā gaļa), zivis un jūras produkti (mazsālīts lasis, mīdijas un garneles, grilēts astoņkājis u.c.), tofu (svaigs, marinēts vai grilēts), dažādi fermentēti produkti, olas (piemēram, mīksti vārītas un pēc tam sojas-cukura-čili marinādē noturētas paipalu oliņas), olīvas, rieksti un sēklas un, protams, neiztikt bez mērcēm – tās var būt gan uz dažādu eļļu bāzes, gan jogurta bāzes. Un, protams, klasiska vērtība ir dažāda veida maizes ar parasto vai garšaugu sviestu, grauzdiņi, grissini standziņas.
Lai ar ēdienu būtu vieglāk dalīties, pacel daļu no “galda” dažādos līmeņos – izmanto paaugstinājumus (etažieri/statīvu vai cita veida paaugstinājumu). Modē ir dabīgi materiāli un interesanti trauki – lai gan klasiska vērtība vienmēr būs saskaņots galda klājums, modē arvien biežāk nāk trauku dažādība viena galda klājuma ietvaros (dažādi šķīvji, kontrasti), kas pasvītro viesu uzņēmēja raksturu un personību. Nebaidies izmantot burciņas, glāzītes, un pat smalkās servīzes krūzītes, lai pasniegtu dažādas uzkodas un to piedevas.
BALTIE SPARĢEĻI AR TRIFEĻU SIERA KRĒMU UN KARAMELIZĒTIEM LAZDU RIEKSTIEM
Īsts pavasara delikateses baudījums gardēžiem, kas novērtē eleganci un sezonālas sastāvdaļas. Maigie sparģeļi apvienojas ar bagātīgo trifeļu aromātu un kraukšķīgi saldajiem riekstiem, radot izsmalcinātu garšu līdzsvaru.
Iedvesmojies pavasarīgām maltītēm un atklāj svaigas garšas universālveikalā! Izvēlies kvalitatīvus produktus savām receptēm un radi ko īpašu savā virtuvē.
Un, ja vēlies vēl ērtāk – pasūti iecienītos produktus arī Wolt un baudīšanas prieks būs vēl tuvāk!