Restorāna cienīga garša

Stockmann Delikatess garšu eksperts Kārlis Mugins par dažādu kultūru garšas pasaulēm, tendencēm ēdienu pagatavošanā un Stockmann Delikatess jaunumiem. 

 

Izcilas garšas kultūras
Stockmann Delikatess garšu eksperts Kārlis Mugins ir pieredzes bagāts šefpavārs, kurš ēdiena
pagatavošanas mākslu apguvis gan Latvijas, Francijas, Itālijas, gan Lielbritānijas restorānos. Kārlis ir palīdzējis izstrādāt vairāku restorānu konceptus. Bagātīgā ārvalstu pieredze garšu ekspertam ļauj pamanīt dažādu kultūru atšķirības un nianses. Itāļu receptes ir salīdzinoši vienkāršas, tajās galvenais akcents tiek likts uz produkta svaigumu – dārzeņi, zivis, gaļa, augļi ir ļoti svaigi un kopā rada patīkamu garšu buķeti. Francijas restorānos spilgti izteiktas ir nianses, piemēram, gatavojot konkrētu mērci, tā tiek sildīta konkrētā temperatūrā. Savukārt Lielbritānija ir liela kulinārijas metropole, kas sevī apvieno pasaules labākos kulinārus un ļoti augstas kvalitātes restorānus. Ja ir vēlēšanās nobaudīt dažādu valstu izcilas garšas buķetes, nav jālido pāri okeānam, pietiek doties uz Londonu. Lai gan apzinoties, ka dzīvojam dažādos klimatos un kultūrās, Kārlim vienmēr ir interesējis apgūt dažādu valstu ēdienu pagatavošanas tehniku pamatus un pielāgot tos latviešu garšu pasaulei un prasībām. Runājot par restorānu kultūru, šefpavārs min, ka tepat kaimiņos Zviedrijā ģimene vismaz vienu reizi nedēļā dodas baudīt vakariņas ārpus mājas, Dānijā tās ir pat divas reizes nedēļā. Arī Latvijā restorānu kultūra pamazām mainās un raugoties uz jauno paaudzi manāms, ka jaunas ģimenes baudīt maltīti ārpus mājas dodas arvien biežāk. Jauni cilvēki dažādas kultūras un paradumus apgūst krietni ātrāk, lielu lomu spēlē gan pieejamā informācija par citām kultūrām interneta vidē, gan arī ceļošanas iespējas.

 

Ēdiena gatavošanas tendences

Produkti vienai ēdienreizei
Statistika rāda, ka 30% no iegādātā ēdiena cilvēki izmet ārā. Nelietderīgi tiek patērēts gan darbaspēks,
gan resursi. Līdz ar to attīstās tendence iegādāties produktus vienai ēdienreizei, neveidojot liekus uzkrājumus. Ja iepriekš cilvēks devās uz lielveikalu, lai veiktu pirkumus visai nedēļai, tad šobrīd cilvēks
pārtiku pērk vienai dienai.

Pikantākas garšas
Latvijā strauji aug pikantāka ēdiena segments. Restorānos un virtuvēs ienāk Āzijas, Meksikas,
Kaukāza garšas. Mūsdienu cilvēks vairāk ceļo, vairāk piedzīvo, līdz ar to nekautrējas jaunapgūtās garšas
izmēģināt arī savā virtuvē.

Svarīga kvalitāte
Cilvēki vēlas patērēt kvalitatīvākus produktus un arvien vairāk pievērš uzmanību produktu
izcelsmei, izvēlas zināmus audzētājus, saimniecības ar labu reputāciju. Pasaules mērogā cilvēki kļūst
krietni alerģiskāki. Diemžēl alerģijas izraisītājs bieži vien ir glutēns. Ne vien maize, bet arī gaļas aizvietotājprodukti sastāv no sojas un glutēna. Līdz ar to gaidāms, ka nākotnē krietni samazināsies
glutēna patēriņš.

Garšu eksperta iecienītākā garšviela
Garšvielas mainās periodiski. Nupat izdzīvoto kanēļa un iepriekš muskatrieksta periodu Kārlim
nomainījis kardamons. Šobrīd šefpavārs jaunajās receptēs cenšas iekļaut kardamonu, kas ēdienam piešķir nedaudz skuju garšas un aromāta.

 

Vērts izmēģināt no Stockmann sortimenta
Šobrīd Stockmann Delikatess tiek izstrādāts Grab and Go segments jeb šefpavāra pagatavots ēdiens,
ko mājās atliks tikai uzsildīt. Šī ir ļoti aktuāla tendence steidzīgajiem pilsētniekiem, kuri vēlas iegādāties kvalitatīvu, restorāna cienīgu produktu maltītei mājās. Tiks piedāvāts ratatujs, orzo pasta ar garnelēm Āzijas gaumē, kā arī iemarinēts un pagatavots pīles cepetis lielākām svinībām. Vasarā kulinārijas sadaļa kļūst nedaudz vieglāka, ziemai atbilstošus treknākus ēdienus nomaina auksto zupu sezona – gaspačo un klasiskā biešu zupa. Gaidāmi arī jauni garšu izaicinājumi pikniku un barberkjū sortimentā.

 

Viegls vasaras ballītes dzēriens
Vasaras must have garša ir bellini tipa dzēriens. Klasiskajā variantā tas ir viegli dzirkstošs vīns ar tumīgas konsistences persiku biezeni. Ja mājās aug rabarberi vai zemenes, tad dzirkstošo vīnu var apvienot ar rabarberiem, zemenēm vai āboliem. Bezalkoholiskajā versijā dzirkstošo vīnu var aizstāt ar minerālūdeni. Viegls un atspirdzinošs dzēriens, piemērots gan vasaras ballītei dabā, gan svētdienas brančam ar draugiem.