Stockmann x Big Green egg
Kāds ir Big Green Egg noslēpums? Japāņi, amerikāņi, eiropieši – visi, kas ir nobaudījuši Big Green Egg gatavoto ēdienu, kļūst par mūžīgiem šīs lieliskās garšas faniem.
Big Green Egg temperatūras iespējas ir diapazonā 70-350 °C, kas nozīmē, ka vari izmantot visus iespējamos maltītes gatavošanas veidus: grilēšanu, kūpināšanu, voku, parasto un lēno cepšanu. Gatavo tvaicētas austeres, carpaccio ar kūpinājuma garšu, teļa ribiņas, Āzijas vistas zupu, quiche vai ābolmaizi – ko vien sirds vēlas!
Vēlamies tevi iepazīstināt ar kāda īpašā ēdiena recepti, kuru var pagatavot Big Green Egg grilā.
Teļa ribiņas ar sarkanvīna un upeņu barbekjū mērci (mop sauce)
SASTĀVDAĻAS
Teļa ribiņas
- Teļa ribiņas (vismaz 8 kauliņi)
- 1 ēd. K. sāls
- ½ ēd. K. piparu (svaigi maltu)
- 1 ēd. K. cukura
- 1 tējk. Ķiploku pulvera
Bārbekjū mērce
- 500 ml sarkanvīna
- 200 g kečupa
- 200 g grila mēŗce
- 50 g sviesta
- Čili pulveris pēc garšas
PAGATAVOŠANA
Notīri ribiņas un noņem plēves. Ieberzē ribiņas no abām pusēm ar garšvielām un atstāj ievilkties vismaz uz stundu. Uzkarsē grilu līdz 110 grādiem un liec ribiņas uz grila cepties uz trim stundām. Laiku pa laikam vari tās uz grila apgriezt otrādi.
Liec ievārījumu un vīnu vārīties katlā. Vāri uz mērenas uguns, uzmanīgi maisot, līdz mērce ir vienmērīga. Pievieno grila mērci un pusi sviesta. Ļauj burbuļot uz mērenas uguns. Īsu brīdi pirms mērces uzsmērēšanas uz ribiņām pievieno mērcei atlikušo sviestu.
Kad ribiņas ir cepušās trīs stundas noņem tās no uguns un iesmērē ar karsto mērci, ietin folijā un pēc tam novieto atpakaļ uz grila cepties vēl vienu stundu. Pēc stundas noņem ribiņas no grila un ievieto termokastē uz 30 minūtēm. Pēc tam sagriez pievieno tām vēl mērci un pasniedz.
Ābolu kūciņas ar marcipānu krēmu un sāļo karameli
SASTĀVDAĻAS
Ābolu kūciņas
- 2 cieti āboli
- 150 g bumbieru biezeņa
- 200 g kārtainās mīklas
- Sviests
- Kanēlis
- Cukurs
Marcipāna krēms
- 5500 ml saldā krējuma (35 %)
- 150 g marcipāna
- 1 ēdamk. agara
Sāļā karamele
- 50 g sviesta
- 100 g farīna cukura
- 100 ml saldā krējuma (35 %)
- Daži naža gali sāls
- 1 kanēļa miziņa
PAGATAVOŠANA
Nomizo ābolus, pārgriez tos uz pusēm un izņem serdes daļu. Sagriez ābolu plānos gabaliņos. Pēc tam sagriez kārtaino mīklu kvadrātos, izrullē vai ar pirkstiem izspaidi plānu. Uz kvadrātiem uzsmērē bumbieru biezeni un uz tā novieto ābola šķēlītes. Ja vēlies, uzber kanēli un cukuru, vari arī pievienot sviesta gabaliņus. Čuguna pannu ievieto 180 °C siltā grilā, pannā ielej nedaudz eļļas. Ābolu kūciņas uz dažām minūtēm novieto cepties uz karstās čuguna pannas (līdz kūciņu pamatne ir kļuvusi kraukšķīga).
Uzvāri krējumu, pēc tam ieber tajā marcipāna gabaliņus. Vāri uz mērenas uguns, līdz marcipāns ir izkusis. Tad pievieno agaru un kādu brīdi vāri uz lēnas uguns, vienlaikus maisot. Ļauj krēmam atdzist un sacietēt. Lai iegūtu zīdaināku krēmu, izmanto blenderi.
Izkausē sviestu katlā, pievieno pārējās sastāvdaļas un, pastāvīgi maisot, karsē uz vidējas uguns, līdz mērce ir viendabīga un sabiezē. Izņem kanēļa miziņu. Pēc tam ļauj atdzist. Stāvot mērce kļūst vēl biezāka.